PAS lasă sub limita sărăciei sute de mii de pensionari. Propunerile „Congresului Civic”

Partidul Acțiunii Comune „Congresul Civic” le-a arătat membrilor partidului Maiei Sandu asupra atitudinii lor inadecvate față de pensionari. În cadrul unei scurde analize a programului  Partidului Acțiune și Solidaritate, făcută după capitularea lui Igor Dodon și îndemnul acestuia la negocieri cu PAS, au fost depistate un șir de calcule greșite, în rezultatul cărora pensionarii riscă să rămână sub limita sărăciei.

Membrul comitetului executiv politic al „Congresului Civic” Iurie Muntean a îndemnat PAS să revină la realitate, renunțând la tirajarea lozincilor lipsite de conținut, iar primul pas în acest sens ar putea fi recunoașterea faptului că Moldova se află într-o criză social-economică profundă, ieșirea din care nu poate fi faptul că  „partenerii externi ne vor ajuta” și „străinii cei buni le vor face pe toate”.

„Noi am analizat minuțios programul Partidului Acțiune și Solidaritate. Și putem afirma cu certitudine că, în următoarele câteva luni, poporul Moldovei va suferi o dezamăgire totală”, a subliniat Muntean, menționând că motivul acestei atitudini este faptul că Igor Dodon a renunțat la luptă și „a oferit pe tavă” puterea, dovedindu-se a fi preocupat „doar de imunitatea parlamentară”, iar „în locul unei lupte publice deschise, a propus laș negocieri Partidului Acțiune și Solidaritate”.

Drept exemplu, el a adus prevederea programului PAS, conform căreia pensia minimă trebuie să fie de 2000 de lei. „Doar asta este de ajuns pentru a bate alarma. Amintim: minimul de existență oficial în Moldova este de 2083 lei lunar. Majorarea pensiei minime până la 2000 de lei este o bătaie de joc. 400 de mii de pensionari trăiesc la limita sărăciei”, a subliniat candidatul la funcția de deputat.

Conform calculelor „Congresului Civic”, pentru a atinge nivelul propus de PAS, pensiile lor trebuie majorate în mediu cu 850 de lei, fapt ce ar constitui cheltuieli de 340 de milioane de lei lunar sau un pic peste 4 miliarde de lei anual, deci, cam 200 de milioane de euro.

„Cei de dreapta se pregătesc să-i obțină prin eliminarea corupției, dar, conform calculelor Băncii Mondiale, gaura corupției în Moldova înghite circa un miliard de euro anual. Întrebări: PAS vrea să înlăture doar a cincea parte a corupției sau doar 1/5 din banii eliberați prin eradicarea corupției vor merge spre susținerea celei mai flămânde categorii a populației? Unde vor merge ceilalți bani, dacă serviciile de asistență socială pentru săraci, cei de dreapta nu se pregătesc să le organizeze din contul rezervelor interne, dar din cele cerșite pe plan internațional sub numele pretențios „Fondul de Argint”?”, a întrebat Iurie Muntean.

În legătură cu aceasta, văzând măsurile inadecvate propuse, „Congresul Civic” propune Partidului Acțiune și Solidaritate desfășurarea unei runde de dezbateri în cadrul cărora să fie discutate cele mai stringente probleme ale țării, iar oamenii să înțeleagă că „pe lângă toasturi și urări de bine, PAS așa și nu a propus nimic altceva societății”.

Din partea sa, „Congresul Civic” este pregătit să demonstreze că mecanismul propus de formațiune cu privire la venitul de bază, adică un supliment lunar la pensii în mărimea minimului de existență, va permite rezolvarea problemei și va permite oamenilor vârstnici să aibă încredere în ziua de mâine.

„Congresul Civic își poate permite asemenea note dure și categorice. „Planul celor „cinci modernizări pentru Moldova”, propus de formațiunea noastră, este o carte întreagă, asupra căreia au muncit nu acrobați de circ și PR-iști, dar specialiști cu renume”, a spus Muntean, oferind posibilitatea tuturor doritorilor de a face cunoștință cu versiunea actualizată a planului consultat cu cetățenii, societatea civilă și comunitatea de experți, pe pagina web a „Congresului Civic”.

Făcând accent pe „Planul celor cinci modernizări”, „Congresul Civic” a invitat Partidul Acțiune și Solidaritate la dezbateri în cadrul cărora propune o discuție publică, deschisă, privind căiele ieșirii țării din situația de criză și este pregătit să demonstreze prin cifre și fapte că programul PAS va duce Moldova într-un impas și mai mare. „Congresul” asigură că „își poate permite asemenea note dure și categorice”, deoarece „Planul celor „cinci modernizări pentru Moldova”, propus de formațiunea noastră, este o carte întreagă, asupra căreia au muncit nu acrobați de circ și PR-iști, dar specialiști cu renume”.

Răspunsul la invitația cu privire la dezbaterile publice, „Congresul” îl așteaptă nu mai târziu de ora 12:00 a zilei de 24 iunie 2021. „Alegerea orei și locului desfășurării acestei confruntări de idei și valori o lăsăm la latitudinea PAS. Orice tentativă de a evita invitația noastră va fi considerată drept lașitate și înfrângerea PAS”.

Лента новостей