Poleanschi: Acum nu e în vogă să vorbești despre dreptul cetățenilor la imunizare gratuită

Până la un miliard de lei vor fi luați de la populația Moldovei în cazul vaccinării cu plată împotriva COVID-19, a estimat Mihail Poleanschi, membru al Comitetului Executiv al Partidului „Congresul Civic”. Imunizarea gratuită se desfășoară deocamdată extrem de lent, transmite eNews.

„În luna mai, se prevede inițierea vaccinării cu plată. Despre aceasta a declarat Dodon unei publicații afiliate. Și, ca un degetar profesionist, „a croit” și niște calcule – s-a ajuns la prețul de 30 de dolari: „Ai noștri nu vor putea să obțină un câștig mai mare de 5-10%, plus cheltuielile pentru seringi, pentru deservire. Fie, să adauge la preț 5-10 dolari, dar cred că în Moldova, vaccinul nu va costa mai mult de 30 de dolari pentru ambele doze”, chibzuiește fostul președinte.

Nu este prea clar, cum clinicile private vor obține vaccinurile, dar acum nici nu se prea vorbește despre aceasta (deși este o chestiune importantă). Într-un an de pandemie, cetățenii Moldovei au reușit să se convingă definitiv că întreaga clasă politică actuală nu este de partea lor. De aceea nimeni nu pune la îndoială faptul că va trebui să plătească pentru a se vaccina. În orice caz, majoritatea.

Totodată, trei luni de campanie de informare insistentă „Pentru bani” nu au trecut în zadar – acum, nici nu e în vogă să vorbești despre dreptul cetățenilor la imunizare gratuită. În general, când este vorba despre cum să mai facă bani, partidele parlamentare și funcționarii care le deservesc dau dovadă de talente uimitoare de specialiști în marketing. Și nu au nevoie de niciun fel de PR-iști din Rusia”, scrie politicianul într-o postare pe o rețea de socializare. În opinia sa, involuntar, se creează impresia că pentru cineva este convenabil un ritm atât de lent de vaccinare.

„În același timp, așa-numiții cei de dreapta, care au o atitudine îngăduitoare față de problemele ce țin de creșterea exclusivă a capitalului privat, muțesc de obicei în astfel de discuții. Măcar cineva de-ar încerca să spună clar că statul este obligat (!) să asigure cu vaccin gratuit absolut toți doritorii, dar și cu dreptul de a alege producătorul, iar orice vaccin administrat cu bani va demonstra incapacitatea politicienilor de a-și îndeplini obligațiunile față de cetățeni. Nu, în această istorie, cei de dreapta ridică din umeri și bombănesc în urma boierilor socialiști: „Mai bine așa decât deloc”, „Mai bine cu bani decât un an la coadă”, „Mai bine să alegem singuri și să plătim”… și multe alte expresii cunoscute.

În general, întreaga clasă politică actuală este de laudă. Acum, cu participarea lor, cel puțin o jumătate de miliard de lei va fi luat de la populația Moldovei prin vaccinarea cu plată (dacă e să presupunem că o treime din populația țării va fi imunizată cu plată) sau un miliard de lei (dacă am presupune că două treimi din populația țării se vor vaccina cu plată).

Dar deocamdată, mai puțin de 110 mii de locuitori (circa 4%) au primit gratuit vaccinul împotriva infecției cu coronavirus. Și aceasta, în 54 de zile! Din păcate, trebuie să recunosc că m-am gândit: dar poate că aceste ritmuri de vaccinare sunt chiar foarte convenabile pentru cineva?”, a concluzionat Mihail Poleanschi.

Sursa: eNews

Лента новостей