Presa rusă: În Moldova Congresul Civic devine tot mai popular

„Nezavisimaya Gazeta” din Rusia menționează o schimbare importantă pe câmpul politic din Moldova – trecerea formațiunilor tradiționale, în persoana socialiștilor și comuniștilor, de pe flancul stâng spre dreapta, în partea conservatismului, și preluarea stângii politice de către Congresul Civic, despre care politicienii și experții vorbesc ca despre un partid cu o creștere fulminantă în rândul alegătorilor.

Ziarul scrie că la Chișinău au fost publicate rezultatele votării online desfășurate în ajunul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie din Moldova. Participanții la sondaj și-au dat votul pentru liderii tradiționali – PAS-ul pro-european și Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, precum și pentru partidul „Congresul Civic”.

Potrivit rezultatelor sondajului, în ultimul au încredere locuitorii din autonomia găgăuză, care anterior votau pentru cei de stânga. După cum a menționat pentru „Nezavisimaya Gazeta” membrul comitetului executiv politic al „Congresului Civic” Iurie Muntean, în prezent aceasta este singura formațiune pe stânga politică: socialiștii au părăsit-o declarându-se conservatori, pe placul UE și SUA.

În noul Parlament, conform sondajului online desfășurat de Votum.md, vor trece trei formațiuni politice: PAS-ul pro-prezidențial, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, precum și „Congresul Civic”. Spre mirarea politicienilor și experților, această formațiune devine tot mai populară și, conform rezultatelor sondajelor de opinie, are șanse reale de a ajunge în Parlament.

Popularitatea „Congresului” este explicată prin faptul că formațiunea a renunțat la împărțirea cetățenilor și alegătorilor după criterii politice, etnice sau de alt gen. Publicația mai menționează că „această poziție i-a asigurat probabil „Congresului Civic” creșterea popularității”. „Mai ales pe fundalul pierderii acesteia de către Partidul Socialiștilor, considerat anterior de stânga și prorus. Însă, după cum s-a dovedit, socialiștii au operat modificări la statutul formațiunii, declarându-se drept conservatori”.

La alegerile parlamentare „Congresul Civic” participă cu „Planul celor cinci modernizări” – un plan complex de restaurare a funcționalității statului moldovenesc, orientat spre fiecare cetățean, indiferent de viziunile sale politice, limba vorbită, apartenența etnică etc. Planul elaborat susține că problemele Moldovei nu au legătură cu diferențele dintre oameni, iar rezolvarea acestora este spre beneficiul fiecăruia. Printre măsurile de bază – decriminalizarea sistemului politic; declararea echității sociale drept bază pentru dezvoltarea Moldovei; eliberarea economiei de scheme mafiote și criminale; modernizarea tehnologică a industriei și adaptarea acesteia la piața globală; prioritatea dezvoltării științei prin restaurarea Academiei de Științe și stimularea sistemului educației la toate nivelele în cooperare cu partenerii externi; realizarea „revoluției verzi”, rezolvarea problemelor ecologice prin accesibilitatea tuturor la apă potabilă și garantarea unui mediu ambiant prietenos; stabilitatea regională prin renunțarea la logica confruntării, fortificarea neutralității și asigurarea unei stabilități de durată în Sud-Estul Europei.

Лента новостей