„Trebuie să ne luptăm pentru fiecare viață!”: Ala Reajeva despre problemele mortalității infantile și scăderii demografice

Problema mortalității infantile și scăderii demografice duce la depopularea Republicii Moldova din acest motiv sistemul de sănătate moldovenesc ar trebui să se axeze pe salvarea fiecărei vieți. Acest punct de vedere a fost exprimat de candidatul la funcția de deputat al Partidului Acțiunii Comune Congresului Civic, doctorul în științe Ala Reajeva în cadrul emisiunii on-line Ador Orașul Meu.

„Este corect să lupți pentru fiecare viață. Ne modernizăm, avem parte de noi tehnologii, deci fiecare ființă care se naște trebuie să aibă această șansă de a supraviețui. Cred că toți nou-născuții trebuie să beneficieze de această oportunitate”, a spus doctorul în științe medicale. Ala Reajeva și-a amintit că familia ei a salvat o pasăre rănită, exemplificând prin această amintire faptul că salvarea unei vieți se află mereu în mâinile oamenilor.

„Sunt medic și nu pot crede altfel. Chiar și în timpul pandemiei, am avut o pacientă de la care toată lumea și-a luat rămas bun. Nu putem face nimic, au spus unii. Nu avem ce-i face, au concluzionat alții. M-am împotrivit acestei decizii. Și am spus nu – eu mă voi lupta până la ultima ei suflare, iar dacă voi ajunge acolo, voi lupta și acolo pentru această viață, abia după ce mă voi lupta voi putea spune fie cum vrea Cel de Sus! Am luptat și a supraviețuit – apoi a fost externată. Ceea ce înseamnă că, pentru a salva o viață, medicii trebuie să profite de orice oportunitate apărută. Copii prematuri apar și din pricina noastră. Multe femei tinere, din dorința de a fi în pas cu moda nu iau în serios starea lor de sănătate și ajung să își piardă sănătatea reproductivă, iar apoi o caută. În aceste cazuri, medicii trebuie să intervină la timp ei trebuie să ofere fiecărei femei șansa de a deveni mamă. A fi mamă este ceva de nedescris. Acest lucru este în firea naturii ” – a declarat candidatul la funcția de deputat.

În programul său electoral Partidul „Congresul Civic” a demonstrat, fără urme de îndoială că, depopularea Republicii Moldova se datorează unor motive specifice, printre care se numără și rata scăzută a natalității și mortalitatea infantilă ridicată. Conform indicatorului mortașității infantile, Republica Moldova ocupă primul loc în Europa – 16 decese la o mie de nou-născuți. Până în prezent, niciuna dintre formațiunile politice înscrise în cursa electorală nu au propus soluții referitoare la această problemă cu care se confruntă statul moldovean. Partidul Acțiunii Comune – Congresul Civic a propus ca pe primele locuri în cadrul programului „Cinci modernizări pentru Moldova”, să se afle tematici referitoare la protecția sănătății, accesului la medicamente și crearea unor condiții decente de viață.

Лента новостей