Victor Nichituș: „Congresul Civic” are șanse reale să absoarbă votul stângii ideologice nemulțumită de acțiunile socialiștilor și să ajungă în Parlament

Tendințele electorale create prin intermediul sondajelor de opinie reprezintă o metodă de manipulare electorală, iar Congresul Civic are șanse reale să absoarbă votul stângii ideologice nemulțumită de acțiunile socialiștilor și să ajungă în Parlament. O afirmație în acest sens a fost făcută de jurnalistul român stabilit la Chișinău Victor Nichituș, potrivit căruia pe lângă formațiunile actualului și fostului șef de stat, încă trei partide, printre ele fiind și „Congresul Civc”, au șanse să acceadă în Parlament, chiar dacă în opinia publică se încearcă a legifera ideea că „jocurile sunt deja făcute”.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, ultima „înainte de alegeri”, jurnalistul observă că datele prezentate luni, 5 iulie, de Barometrul Opiniei Publice, încearcă să inducă ideea că „jocul electoral este făcut și că partidul pro-prezidențial face majoritatea parlamentară. Semn cert că PAS își dorește să îl ajute pe șeful statului să construiască un stat prezidențial”

Totodată, potrivit lui „(…) președintele moldovean încearcă să inducă ideea, inclusiv la București, că deține întâietatea și că ea este câștigătoarea”. „Percepția mea este că Maia Sandu vs Igor Dodon sunt la egalitate. Electoratul este încă fluid. Jocurile nu sunt încă făcute”, scrie Nichituș.

Astfel, pe lângă Partidul Acțiune și Solidaritate și Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, alături de Partidul Șor și Blocul electoral Usatâi sunt suficiente semnale că trei partide „au șanse reale să treacă bariera electorală, probabil unul va trece”.

„Congresul Civic are șanse reale să absoarbă votul stângii ideologice nemulțumită de acțiunile socialiștilor”, notează Victor Nichituș.

„Concluziile care se impun sunt simple, le-am exprimat într-o postare mai veche: Atât PAS, cât și BECS, știu că partidele mici le devorează electoratul. Maia Sandu și Igor Dodon sunt două fețe ale aceleiași monede – cea a vechiului establishment statal moldovenesc. PAS a creat în spațiul public mitul potrivit căruia diaspora îi aparține – fals”, a mai notat jurnalistul român.

Victor Nichituș s-a abținut în a da sfaturi referitor la alegerile din 11 iulie, precizând doar: „Votați oricare partid mic doriți. E democrație”.

Amintim că, anterior, la fel într-o postare pe pagina sa de Facebook, Victor Nichituș menționa că Partidul Acțiunii Comune „Congresul Civic” ar putea fi unul din concurenții electorali surpriză a alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie curent.

Лента новостей