(Video) Crearea băncii de stat va ușura accesul cetățenilor la credite ieftine sau fără procente

Propunerea Congresului Civic privind crearea în baza întreprinderii „Poșta Moldovei” a unei bănci de stat este una înțeleasă și larg acceptată de către alegători. Despre aceasta a declarat în cadrul unui interviu pentru Agora candidatul la funcția de deputat din partea Partidului Acțiunii Comune Iurie Muntean.

El a menționat că procesele social-ecomomice nu pot fi privite simplist, iar rolul statului nu trebuie minimizat în detrimentul privatizării, întrucât, „piața, ca atare, ca și instrument sau ca și instituție, la general, de organizare a relațiilor sociale, poate exista în lumea modernă, atât timp cât este susținută, fortificată și organizată de către un stat”.

Cât ține de ideea creării unei bănci de stat, candidatul la funcția de deputat a subliniat că „banca de stat este un instrument general acceptat în mai multe țări”, iar constituirea acesteia pe baza serviciului poștal este o practică general accpetată în Europa, unde există circa 20 de asemenea bănci:

„Așa că, nu este un cuvânt nou în Univers sau pe globul pământesc. Noi vorbim despre un cuvânt nou în Republica Moldova. De ce „Poșta Moldovei”?! Pentru că „Poșta Moldovei” dispune de active și reprezentanță în majoritatea absolută a primăriilor. Deschizând această bancă pe baza activelor „Poșta Moldovei”, noi nu ne vom bate capul de acoperirea și accesul băncii de stat la cetățean, respectiv a cetățeanului la această bancă”.

Potrivit lui Muntean, crearea unei bănci de stat este cel mai pragmatic răspuns pentru furtul miliardului.

„În ultimele săptămâni, eu personal, am avut vreo 60 de întâlniri diferite. De la 15 până la 140 de persoane. Credeți-mă, la nicio întâlnire, niciun om nu a întrebat de ce avem nevoie de o bancă de stat. Din potrivă, toți spuneau: da, avem nevoie de bancă de stat! Pentru că, în cazul unei economii mici, banca de stat reprezintă un instrument, în primul rând, de fortificare a prezenței statului în economie, de organizare mai eficientă și echilibrată, îi oferă statului instrumente suplimentare pentru a susține business-ul, îi oferă statului un instrument de a depăși practicile oligopolice pe piața bancară, pentru că băncile private, de regulă, se înțeleg în privința dobânzilor, condițiilor de oferire a creditelor și așa mai departe. Statul, conform politicilor sale, stabilește rata proprie și băncile sunt nevoite să se alinieze băncii de stat”.

Mai mult ca atât, banca de stat va fi instituția în care „vor fi deschise conturile fiecărui cetățean pentru venitul necondiționat garantat din partea statului care urmează a fi implementat treptat în Republica Moldova”.

Pe lângă această bancă, ca și complex de instrumente, Congresul Civic propune crearea unui Fond național de bunăstare care „ar mânui toate activele Republicii Moldova care au rămas, sunt numeroase, costisitoare, dar nu sunt puse în circuit”.

Resursele financiare, pe care le va atrage Fondul, a menționat Muntean, vor fi depozitate în banca de stat. „Astfel, avem un complex care va asigura economiei noastre mici, statului nostru mic, un imbold pe care o să-l resimțim practic în timp de1,5-2 ani. Pentru că, banca de stat pe baza poștei poate fi deschisă în câteva luni”.

Лента новостей