(VIDEO) Mark Tkaciuk, despre cum trebuie să fie într-adevăr politicienii și cine trebuie înlăturat de la putere

Republica Moldova nu va ieși din gaura social-economică atât timp cât puterea în țară va aparține unei găști de reprezentanți ai elitei, iar politicienii, în loc să lupte cu acest fenomen, se vor regăsi în interiorul acesteia, renunțând la responsabilitatea pentru țară și popor. O asemenea etichetare a realității a fost făcută de membrul comitetului executiv politic al Congresului Civic Mark Tkaciuk în cadrul unui interviu pentru Nord News.

Dezvoltarea Moldovei în condițiile puterii deținute de un grup îngust al hoților și corupților este imposibilă, chiar și în pofida volumului susținerii externe. Pentru dezvoltare, inclusiv cea economică, nu există stimulente, care nu sunt dezvoltate de clasa politică în detrimentul co-participării la distribuirea fluxurilor financiare tenebre, fără nicio responsabilitate față de țară.

„Cui aparține puterea în Moldova? Puterea în Moldova aparține judecătorilor, procurorilor, deputaților, polițiștilor, miniștrilor și criminalilor care-i slujesc. Ei și împărțesc tot „cash-ul” tenebru, volumul căruia, conform estimărilor internaționale, este de circa un miliard de euro anual. Iată această „forță” trebuie înlăturată de la putere. În caz contrar, nu se va întâmpla nimic”, a spus Tkaciuk.

Această formulă este aplicabilă atât în domeniul investițiilor, cât și în alte domenii de activitate, indiferent dacă cei care participă la ea sunt „cu fețele frumoase, cu fețe urâte, din sate sau de la oraș”.

În loc de dezvoltare, clasa politică, a adăugat el, preferă să impună societății discuții cu privire la limbă, istorie sau alte chestiuni departe de realitate.

„Noi, Congresul Civic, nu vă întrebăm în ce limbă vorbiți – română sau moldovenească. Acest lucru trebuie să-l decidă filologii. M-ați văzut vreodată să fac declarații istorice din statutul meu de politician? Niciodată. Pentru că aceasta ar fi total incorect. Pentru declarații istorice există conferințe istorice unde se adună experții în domeniu. Despre istorie trebuie să vorbească istoricienii”.

Mark Tkaciuk propune ieșirea din această stare de criză prin unirea cetățenilor conștienți de faptul că „puterea sunt ei”:

„Trebuie să ne unim astăzi altfel – să ne unim și să spunem că lor [hoților și corupților] puterea nu trebuie să le aparțină deloc. Puterea suntem noi. Așa cum scrie în actuala Constituție și va fi scris și în următoarea Constituție – noi suntem aici puterea. Noi, oamenii care muncim pe acest pământ, sperăm și ne considerăm incoruptibili. Noi suntem puterea. Acesta este principalul mesaj al consolidării. Cum va fi acolo, în Parlament este o altă vorbă. Imporant este cum ne vom uni pe străzi. Iată ce e cu adevărat important acum”.

Candidatul la funcția de deputat consideră că a face alegerea corectă pe 11 iulie este o bună ocazie de a spune clasei politice care „și-a arătat impotența din toate punctele de vedere, și-a arătat prezivibilitatea și ruperea de realitate”, de a oferi un răspuns tentativelor acestei calse de a exploata și în continuare fricile societății în interese meschine, ascunzându-și astfel capitularea civică, fie că e vorba de frica unirii cu România, fie de alte tematici scandaloase.

„Unirea ar însemna o capitulare civică. Înseamnă că nu putem, nu ne-am isprăvit, iartă-ne, Patrie, dar n-a fost să fie. Iată când începe Unirea. Este o diagnoză. Unionismul de astăzi este de altă natură – este chintesența oamenilor care nu mai cred în putere, în stat, nu cred în legile acestei țări. Iar de aici reiese uninismul. Dar politicienii care exploatează dezamăgirile umane sunt niște ticăloși. Pentru că politicienii sunt oamenii care trebuie să poarte în spate un ghiozdan imens încărcat cu „pietre prețioase” care se numesc responsabilitate și să urce cu acest rucsac în munți. Să urce simțind o rezistență colosală, să înoate împotriva fluxului și să poarte oamenii după ei. Aceștia sunt politicienii adevărați”.

Лента новостей