(Video) Muntean: „Congresul Civic” va debirocratiza economia în dialog cu antreprenorii

Debirocratizarea economiei și a mediului de afaceri în Moldova va fi inițiată de „Congresul Civic” după alegerile parlamentare anticipate cu participarea nemijlocită a antreprenorilor, în regim de dialog și consultări cu aceștia. Promisiunea a fost făcută de candidatul la funcția de deputat din partea Partidului Acțiunii Comune Iurie Muntean pentru portalul Agora.

Potrivit lui Muntean, fost vice-ministru al Economiei, situația în Moldova privind numărul mare de permisiuni și autorizații necesare în domeniul economic și mediul de afaceri, în ultimii doar s-a înrăutățit, iar realizările atinse acum un deceniu în cadrul reformei așa-numite „Ghiliotina”, au fost reduse la zero.

Actualmente, „multiple permisiuni și autorizații care, fiind în cel mai bun caz, prevăzute sub o formă vagă în legislație sau prin așa-numitele norme de referire, își găsesc o altă formă în actele normative bazate pe legislație”. „Este vorba și de diferite permisiuni și autorizații în domeniul transportului, în domeniul construcțiilor, în domeniul investițiilor capitale și așa mai departe”, a menționat candidatul precizând că, există acte care se dublează și chiar se triplează făcând doar să crească presiunea birocratică. „Noi suntem în continuă comunicare cu reprezentanții business-ului mic și mijlociu, mai ales în ultimele săptămâni, pentru că numărul întâlnirilor și numărul participanților la aceste întâlniri care reprezintă respectiva ramură antreprenorială a crescut considerabil… Vreau să vă spun că situația este catastrofală”.

„N-am crezut că situația în detaliu a degradat chiar într-atât în ultimii șapte ani”, a mai spus Muntean.

Pentru ieșirea din această situație, Partidul Acțiunii Comune propune eliminarea tuturor actelor neprevăzute de lege, solicitate pentru desfășurarea activităților economice, întrucât „apar diferite ordine, sunt foarte multe hârtii intermediare, care nici măcar nu sunt prevăzute în actele normative departamentale”, ceea ce nu face altceva decât să complice implementarea inițiativelor economice.

„Congresul Civic” intenționează să debirocratizeze economia în baza unui dialog și consultări directe cu mediul de afaceri:

„Se invită reprezentanții organelor implicate în reglementarea respectivei ramuri, reprezentanții respectivelor organizații de ramură care, de regulă, sunt patronatele, examinează situația și iau decizii, dar în baza unui act de acțiune directă care spune că lista care urmează a fi aplicată este următoarea: 1, 2, 3 și ea este exhaustivă.  În baza acestui act legislativ se adună respectvii parteneri – reprezentanții Guvernului, instituțiilor de reglementare, reprezentanții ramurii, se examinează toată lista și se ia decizia de a anula toate actele neprevăzute de legislație”.

Iurie Muntean a subliniat că acest lucru nu se face „peste noapte”, dar se poate realiza în câteva săptămâni, iar pentru asta este nevoie de voință politică și lipsa unor interese de corupție.

Лента новостей