(Video) Muntean: Vom veni în Parlament și vom pune pe masă Planul celor cinci modernizări

Partidul Acțiunii Comune „Congresul Civic” nu pretinde să obțină funcții executive în Moldova după alegerile parlamentare anticipate, dar va promova ferm adoptarea „Planului celor cinci modernizări” în calitate de act de bază pentru eliminarea țării din starea de criză. După cum a menționat candidatul la funcția de deputat Iurie Muntean la postul de televiziune BasTV, în baza acestui plan va fi evaluată activitatea Guvernului care va avea la dispoziție 90 de zile pentru a-și demonstra capacitatea de a transforma planul în realitate.

Muntean a subliniat că „Congresul Civic” nu renunță la evaluările date oponenților în campania electorală, dar salvarea țării de la un colaps total solicită un consens în Patlament în privința eliminării Moldovei din criză în baza unui plan elaborat, dezbătut și întemeiat științific.

„Multor socialiști și comuniști din Parlament nu le vom da mâna și nu le vom răspunde la salut, dar vom veni în Parlament și, deja pe 12 iulie, vom pune pe masă „Planul celor cinci modernizări” și anexele acestuia, în calitate de proiecte și inițiative legislative de bază. Le vom pune pe masă și vom spune – noi avem un program, iar voi nu-l aveți. Dacă aveți – arătați-l, dar nu ne arătați fly-ere, dar un progam înfășurat pe cel puțin 20 de pagini. Și haideți să discutăm. Cel mai probabil, vom ajunge la ceea că va trebuie să analizăm cu toții programul nostru. Vom asculta critica și vom ajunge la un compromis”.

Partidul Acțiunii Comune este pregătit „să voteze pentru un plan cu toți – și cu PAS, și cu PSRM, și cu PCRM, și cu alții. Cu excepția Partidului „Șor!” [și PDM], care trebuie să stea la închisoare in corpore pentru cel mai mare furt din istorie. Dar și pentru faptul că aceasta continuă să corupă alegătorii. Pentru că hoțul și Șor trebuie să stea la închisoare, așa cum spunea Jeglov. Și va sta. Iar cu ceilalți vom discuta”.

Congresul Civic, în condițiile actuale în țară și adoptând „Planul celor cinci modernizări”, nu va pretinde nici la o funcție în organele executive ale puterii, a adăutat Iurie Muntean, subliniind că asta nu absolvă Guvernul de responsabilitatea pentru realizarea eficientă a programului anticriză:

„Noi nu avem nevoie de funcții, noi avem nevoie ca acest plan să fie votat și realizat de către Guvernul de coaliție învestit. Și ca acest Guvern lună de lună să vină la tribuna Parlamentului, pe care o vom asigura împreună cu concetățenii, pentru ca voi să vedeți un ministru responsabil, iar ei să raporteze lunar”.

„Dacă în decurs de o lună nu se va schimba nimic – o să apară întrebări. Dacă nu le va reuși în decursul a 60 de zile – înseamnă că ministrul în cauză pleacă în demisie. Dacă nici în decursul a 90 de zile nu se schimbă nimic – iar în planul nostru totul este foarte concret, 99% din soluții sunt simple și doar 1% este „algebră superioară” – atunci pleacă tot Guvernul. Nu trebuie să așteptăm o sută de zile, este o simplă tradiție, care nu face altceva decât să permită relaxarea. Cunosc din experiență că, dacă în decursul a 30-60 de zile nu reușește nimic, atunci fie nu-i omul potrivit, fie sarcina nu a fost formulată corect. În Planul celor cinci modernizări sarcinile sunt formulate foarte simplu. Doar că trebuie să lucrezi nu doar de la 8:00 până la 17:00, ci de la 8:00 până la 8:00. Fiecare zi. Și doar duminica ai dreptul să te odihnești o jumătate de zi. Pentru că țării noastre i-au rămas doar trei ani”, a spus candidatul la funcția de deputat, amintind că Moldova ajunge la limita la care numărul pensionarilor va depăși numărul persoanelor angajate în câmpul muncii, iar exodul populației în decurs de jumătate de an este cam cât „patru-cinci orașe ca Basarabeasca” sau „aproape două Cahuluri”, ceea ce amenință a se transforma într-o catastrofă pentru sistemul social, financiar și economic al țării.

Лента новостей