Cui i-a trecut calea Congresul Civic

Partidul Acțiunea Comună – Congresul Civic a anunțat duminică, 28 februarie, în cadrul unei manifestări publice desfășurată concomitent  în localitățile Dondușeni și Comrat că militează pentru desființarea instituției prezidențiale moldovenești. Unul din fruntașii acestei formațiuni politice, Mark Tkaciuk, a afirmat că într-un stat parlamentar, ca Republica Moldova, instituția prezidențială nu își justifică existența, ea generând doar dispute politice care nu consolidează societatea moldoveană. Este pentru prima dată când o formațiune politică din Republica Moldova, fie ea și extra-parlamentară anunță intenția de lichidare a instituției prezidențiale și promovează preluarea funcției de șef al statului de către primul ministru, menționează jurnalistul Victor Nichituș.

Am așteptat să văd această știre pe agenda zilei – noutatea era dată inclusiv de faptul că anunțul era formulat de fostul consilier prezidențial al președintelui moldovean Vladimir Voronin – Mark Tkaciuk.

E greu de crezut că surpinzătorul punct de vedere al lui Tkaciuk despre instituția prezidențială ar putea fi împărtășit în viitor de o majoritate constituțională care să voteze pentru. E mai puțin important dacă ideea va deveni sau nu, realitate. În acest moment, al războiului dintre instituțiile statului moldovean, apariția ei demonstrează că numărul celor care gândesc că instituția prezidențială a încălcat linia roșie, se îngroașă.

Lipsa unei noutăți, care are toate ingredientele pentru a fi printre știrile de deschidere a unui telejurnal, din știrile de televiziune, confirmă existența unui embargou mediatic la adresa Congresului Civic.

Nu se știe cui i-au trecut aceștia calea: Partidului Acțiune și Solidaritate ori Partidului Soclialiștilor?

Curios, dar și cârcotaș din fiere, am acceptat invitația de a participa la acțiunea publică organizată de acest partid, al acțiunii comune, pe 28 februarie în localitățile Dondușeni și Comrat. Unde au participat majoritatea activiștilor lor de partid, reprezentanți ai autorităților locale, experți și reprezentanți ai mass-mediei regionale.

În cele două localități, Iurie Muntean și Marc Tkaciuk au prezentat planul de acțiuni al Partidului Acțiunea Comună – Congresul Civic  intitulat „Moldova. Re-înființare și re-modernizare. Cum ar putea fi viitorul nostru?”. De fapt programul politic al acestei formațiuni.

Congresul Civic vede cinci posibile scenarii de dezvoltare care ar oferi un viitor statului moldovean: dezincriminarea puterii și aprobarea unei noi Constituții sociale; afirmarea principiilor justiției imperative; reechiparea tehnologică a Moldovei și adaptarea ei la piețele globale; re-ecologizarea statului moldovean prin aplicarea  principiilor „Revoluției Verzi”.

Ideile politice prezentate printre care introducerea în Constituție a unui articol care garantează un venit minim din partea statului pentru pensionari dar și pentru copii, până la vîrsta de 21 de ani, mi-au confirmat că acestă formațiune politică este una de stânga, de esență social democrată. Transformarea statului moldovean într-un stat social a fost ceva la care nici comuniștii moldoveni, cu ale lor 71 de mandate în legislativul moldovean al anului 2001, nu s-au gândit. Ideea, în sine, pare a fi o utopie într-un stat care, în anul 2025, ajunge în momentul în care numărul pensionarilor moldoveni îl va depăși pe cel al moldovenilor aflați în câmpul muncii.

Probabil dacă s-ar găsi argumentațiile financiare necesare, dintr-o utopie, transformarea statului moldovean într-unul social s-ar apropia mai mult de realitate.

În schimb, am observat că ideiile referitoare la identitatea statului moldovean nu diferă prea mult de cele pe care le oferă în discursul lor public cei de la Partidul Acțiune și Solidaritate, al președintelui Maia Sandu. Este vorba de ideea conform căreia alegerea geopolitică este falsă și inutilă; că obsesia alegerii între moldoveni sau români este dăunătoare și că într-un stat multietnic, ca Moldova, construcția națiunii civice este singura alternativă.

Observ că valorile fundamentale ale democraţiei sociale pe care o promovează Congresul Civic sunt construite în jurul idei de libertate, dreptate și solidaritate, ele formând baza pentru conceptul de stat social pe care ni-l oferă spre dezvoltare.

Iar dacă ideea de acțiune comună poate însemna și solidaritate atunci convergența ideilor referitoare la identitatea statului moldovena este un idicator asupra unui posibil răspuns la întrebarea cui i-a trecut calea Partidul Acțiune Comună – Congresul Civic.

Răspunsul poate explica embargoul mediatic la care este supus.

Sursa: Victor Nichituș

Лента новостей